מהו מומחה למחלות חניכיים?
פריודונט- מומחה למחלות חניכיים או מומחה לרפואת חניכיים- הוא רופא שיניים אשר בתום תקופת לימודיו וקבלת התואר והרשיון לעסוק בריפוי שיניים, למד במוסד מוכר להתמחות 4 שנים נוספות של לימודים בנושא מחלות החניכיים, מניעתן, הטיפול בהן וביצוע שתלים דנטלים. על מנת לקבל תואר מומחה לחניכיים יש לעמוד בהצלחה בבחינה ממשלתית לקבלת התואר מומחה למחלות חניכיים.
מהי דלקת חניכיים?
דלקת חניכיים או בשמה הלועזי Gingivitis היא דלקת הנגרמת כתוצאה מזיהום בקטריאלי שהיה צמוד לרקמת החניכיים. החניכיים מגיבים למזהמים כמו בכל דלקת- באודם, בצקתיות, דימום במגע קל, רגישות ושינויים במתאר החניכיים. אותם חיידקים מזהמים עלולים גם לגרום לריח פה לא נעים.
מהי מחלת חניכיים?
מחלת חניכיים או בשמה הלועזי Peridontitis, מתפתחת ממצב של חניכיים דלקתיות לאורך זמן. מחלה זו פוגעת ברקמות התומכות של השן, וללא טיפול, יכולה להוביל לנשירת השן או השיניים המעורבות. בדרך כלל התהליך הזה מתרחש ללא כאבים או סימנים מחשידים. רק לקראת סוף תהליך הנשירה השיניים נעשות ניידות. מחלת חניכיים היא אחת מהמחלות הנפוצות ביותר בעולם, למעשה היא הסיבה הראשונה לאובדן שיניים אצל מבוגרים ויחד עם זאת, היא מחלה הניתנת למניעה ולטיפול.
הגורם למחלת חניכיים
רובד החיידקים הנקרא גם פלאק הוא הגורם להתהוות מחלת החניכיים ובמיוחד חיידקים אלימים. החיידקים נמצאים בפה וריכוזם גבוה סביב שיניים עם שאריות מזון, שמספקות משכן טוב לאוכלוסיית החיידקים. אם רובד החיידקים אינו מוסר, בתוך הוא הופך לאבנית שאינה ניתנת לסילוק על יד מברשת וחוט. האבנית משמשת כבסיס להצטברות נוספת של חיידקים וכך מתחיל תהליך התפתחות המחלה.
כיצד מתפתחת מחלת חניכיים?
תחילה חיידקים ואבנית מצטברת גורמים לדלקת חניכיים שבשלביה הראשונים היא ללא כאבים ומתבטאת בנפיחות החניכיים, דימום בשעת הצחצוח, טעם וריח רע בפה. בשלבים מתקדמים יותר, החיידקים מצליחים לקרוע את החיבור הקיים בין השן לבין החניכיים. החניכיים נפרדים משטח השן וכתוצאה מכך נוצר כיס חניכיים ובו מצטברים שאריות מזון, חיידקים נוספים, אבנית, מוגלה ורקמה חולה. בהמשך החיידקים פוגעים בעצם הלסת וגורמים לספיגת עצם (בריחת סידן) עד לאובדן מוחלט של תמיכת השן ולעקירתה הבלתי נמנעת. ישנם סוגים שונים של מחלות חניכיים הנבדלים במהירות ההתפתחות, במידת התוקפנות ובגילאי האנשים בהם מתפתחת המחלה. אבל רוב מחלות החניכיים נגרמות על יד אותו גורם, רובד החיידקים, שהרכבו משתנה מאדם לאדם.
מהי נסיגת חניכיים?
לעיתים עקב סיבות שונות (מחלת חניכיים, צחצוח אגרסיבי וסיבות אחרות) צוואר שורש השן נחשף ונוצרת בעיה אסטטית המלווה לעיתים ברגישות השיניים בקור או בחום. מצב זה נקרא נסיגת חניכיים או בשמו הלועזי – Gingival Recession. מצבים אלו ניתנים בדרך כלל לטיפול על ידי מומחה למחלות חניכיים באמצעות כירורגיה פלסטית לחניכיים והתוצאות בדרך כלל מצוינות ויציבות לאורך זמן.
מהם הסימנים למחלת חניכיים
למחלות החניכיים מספר סימנים:
1. דימום מהחניכיים בעת מגע בהן או בצחצוח.
2. חניכיים נפוחים, אדומים ורגישים.
3. רגישות שיניים לטמפרטורה ולמגע.
4. ניידות שיניים ונסיגת חניכיים.
5. ריח רע מהפה.
6. הפרשה מוגלתית מהחנכיים.
7. יצירת מרווחים בין השיניים, במיוחד בשיניים קדמיות.
מהו כיס חניכיים?
הצטברות חיידקים על פני שטח השן עלולה להוביל לדלקת בחניכיים ולקריעת החיבור שבין החניכיים לשורשי השיניים. עם הזמן מעמיק המרווח בין החניכיים ושורשי השיניים- זהו “כיס החניכיים“. כיס החניכיים מאפשר לחיידקים להתיישב בתוכו, כך שבמצב שנוצר, אין למתרפא גישה לסילוק החיידקים באמצעות צחצוח שיניים או באמצעות שטיפות, משום שהשטיפות לא חודרות את כיס החניכיים. גם חמצן האוויר לא חודר לתוך כיס החניכיים מה שגורם להיווצרות תנאים אנאירוביים המעודדים התפתחות זני חיידקים אלימים במיוחד לחניכיים, המחמירים את מחלת החניכיים ומעמיקים עוד יותר את עומק הכיס, עד לנשירת השן.
מהו מסלול הטיפול בחניכיים?
מטרת טיפולי החניכיים הוא סילוק גורמי המחלה כלומר סילוק החיידקים מחוללי המחלה. לצורך זה אנו מחלקים את הטיפול לשלושה חלקים. החלק הראשון נקרא “הכנה ראשונית” ומטרתו סילוק הדלקת באמצעות שיפור ההגיינה של המטופל, יחד עם סילוק האבנית מעל ומתחת לקו החניכיים- האבנית שבתוך כיס החניכיים. כמו כן מסולקים מהפה גורמי זיהום נוספים. לאחר מכן מבוצעת בדיקה חוזרת שנקראת “הערכה מחדש” בה נבדקים החניכיים מחדש, ובמידת הצורך ניגשים לשלב השני בו מבוצעים טיפולי חניכיים נוספים כדוגמת ניתוחי חניכיים אשר באים בחלקם לשחזר את החניכיים והרקמה התומכת שאבדה. בשלב השלישי, שהוא השלב החשוב ביותר לשמירת תוצאות הטיפול- מבוצעים טיפולי שיננית מניעתיים אחת למספר חודשים.
מהו ניתוח הארכת כותרת?
לעיתים שן נפגעת עקב עששת עמוקה מתחת לשולי החניכיים, או שבר של אחד הקירות כששולי השבר ממוקמים עמוק מתחת לחניכיים. שן שנפגעה בצורה כזו צריכה לקבל כתר. אולם שולי הכתר חייבים להגיע מעבר לקו העששת או לקו השבר, כלומר לחדור עוד יותר לכיוון החניכיים. מצב כזה אינו אפשרי, משום שהכתר הוא סה”כ גוף זר ועלול ללחוץ את החניכיים ולפגוע בהם ובעצם שמתחת. לשם כך מצבעים ניתוח חניכיים שנקרא- “הארכת כותרת”. בניתוח כזה, הפריודונט מסיר באופן מבוקר רקמת חניכיים תומכת של השן המדוברת ומביאים את החניכיים לקו נמוך יותר. חודש לאחר ניתוח הארכת כותרת, ניתן להתקין את הכתר כך שיוכל להגיע אל מעבר לשולי השבר או לעששת (שכבר טופלה), מבלי לפגוע בחניכיים.
כמה אנשים סובלים ממחלת חניכיים באוכלוסיה?
יותר מ-30% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל (מעל גיל 30) ומעל 50% מהמבוגרים מעל גיל 55 סובלים מצורה מסוימת של מחלת חניכיים עם הרס של העצם התומכת בשיניים. אך, מכיוון שמחלת חניכיים מתפתחת בדרך כלל ללא כאבים, רוב האנשים אינם מודעים לכך שסובלים ממחלות אלה.